top of page

Här kan ukrainska flyktingar få kläder, skor, väskor, hygienartiklar, blöjor, leksaker och enklare husgeråd.
Vi samordnar även utbildningar i svenska. 

Vi bjuder också på fika av bästa kvalitet

samt delar ut bageribakat bröd.


Skulle du vilja hjälpa till?
Vi är alltid i behov av volontärer. Som volontär har du möjligheten att hjälp till en eftermiddag, en söndag eller måndag, där du hjälper till att sortera kläder. Efteråt finns möjligheten att stanna kvar och bjuda på fika och välkomna besökarna. 

Vill du veta mer?

Maila oss på: info.hope@sweden.se


Kaffe för Ukrainare

Öppet/Open/ВІДЧИНЕНО

 

Söndagar 16.00 - 18.00
(14-18 för donationer)

 

Måndagar 18.00 - 20.00
(17-20 för donationer)

У вересні

неділя    16.00 - 18.00

понеділок 18.00 - 20.00


Englundavägen 9, Solna Business Park

T J Sundbyberg Centrum, Tvärbana Solna Business Park. 

Så här
började
det...

Kaos... kö... kallt...

 

Så var det första tiden vid Migrationsverket när de ukrainska flyktingarna började anlända till Sverige. Många fick köa hela dagen och kom ändå inte in. De fick komma tillbaka och chansa igen. Kristjan Lootus och Joakim Silén bestämde sig för att hjälpa till. De satte upp ett bord och bjöd på kaffe och därifrån kommer namnet. Det enkla initiativet utvecklades snabbt till klädställningar och lådor med skor.

 

Fastighetsbolaget Fabege lånade ut en lokal nära Migrationsverket som första tiden användes som lager och för förberedelser för nästa dags servering. I maj när flyktingströmmen från Ukraina började avta avslutades verksamheten på Sturegatan och flyttade över till lokalen i Solna Business Park.

 

Där drivs nu ett Center för ukrainska flyktingar i regi av välgörenhetsorganisationen HOPE Worldwide Sweden. Till en början bjöds ett flyktingboende i taget in för att komma och hämta kläder och hygienartiklar, men sedan slutet av sommaren är det öppet för alla ukrainska flyktingar två dagar i veckan.

 

Många av volontärerna som hjälper till på centret kommer från HOPE. Andra är privatpersoner som hört talas om verksamheten via sociala medier eller bara haft vägarna förbi Migrationsverket. Flera av volontärerna är också själva ukrainska flyktingar vilket underlättar kommunikationen då få ukrainare kan engelska.

 

Fortfarande kommer det flyktingar till Sverige, många i de kläder de flytt i. De som kommer nu har det på många sätt tuffare än de som kom tidigt. De kommer oftast direkt från krigszoner med väldigt få tillhörigheter i påsar och med tuffa upplevelser.

 

På centret på Englundavägen 9 delar vi ut kläder, skor, hygienartiklar, barnmat, blöjor, barnvagnar, väskor och mycket annat. Vi serverar vi kaffe/the och gott fikabröd. Det finns också matbröd att ta med hem. Barnen har ett eget lekrum och får ta med leksaker och gosedjur hem. 

 

Det är du som bidrar med sakerna vi kan skänka och servera. Kom gärna förbi oss med det du vill skänka söndagar och måndagar. Då blir du en del av det här initiativet och hjälpen betyder mycket för de som kommer. Deras dagpenning är liten och behoven stora.

bottom of page