top of page

Kaffe för Ukrainare

har fått nytt namn!

CARE för Ukrainare

Ett projekt finansierat av Europeiska Socialfonden

projektlogotyp.png

Hej Vänner! 😊

 

Glöm inte att hålla utkik i vår kalender där vi lägger ut alla våra aktiviter och program!
 

Vad gör vi?

På vårt center i Solna Business Park kan ukrainska flyktingar få kläder, skor, väskor, hygienartiklar, blöjor, leksaker och enklare husgeråd.
Vi anordnar även kurser i svenska och engelska, fotbollskvällar, barnaktiviteter och syverkstad. Sedan april 2023 är HOPE Worldwide Sweden finansierat av ESF (Europeiska Socialfonden), vilket verkar för att främja integration och stöd till ukrainare på flykt. Skulle du vilja hjälpa till?
Vår v
erksamhet bemannas till stor del av volontärer. Några jobbar mycket, andra några timmar då och då. Vill du komma och hjälpa till är du mer än välkommen att höra av dig!

Vi behöver hjälp både med fika, språkundervisining och klädsortering, vilket samtidigt är en fin möjlighet att lära sig mer om andra kulturer och få nya vänner. Vi välkomnar unga som gamla!


Maila oss på: info@hopewwsweden.org


Öppet/Open/ВІДЧИНЕНО

 

Söndagar 16.00 - 18.00
(14-18 för donationer)

 

Måndagar 18.00 - 20.00
(17-20 för donationer)

У вересні

неділя    16.00 - 18.00

понеділок 18.00 - 20.00


Englundavägen 9, Solna Business Park

T J Sundbyberg Centrum, Tvärbana Solna Business Park. 

Vill du bidra?

Många av dem som flytt från kriget och fått en fristad
i Sverige tack vare EU:s massflyktsdirektiv har det knapert. Dagersättningen är låg och det är svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Alla behöver hygienartiklar. Barnfamiljer behöver barnmat och blöjor. Barnen blir glada när de får välja någon leksak – deras är kvar i Ukraina...

Vill du bidra med pengar swisha till HOPE worldwide Sweden. Alla bidrag till detta swish-konto märkta "Ukraina"går oavkortat till att hjälpa ukrainska flyktingar här i Sverige.

 

Swish: 123 533 66 31 (märkt "Ukraina")

BG: 5514-3812 (märkt "Ukraina")

Läs mer här

Så här
började
det...

Kaos... kö... kallt...

 

Så var det första tiden vid Migrationsverket när de ukrainska flyktingarna började anlända till Sverige i mars 2022. Många fick köa hela dagen och kom ändå inte in. De fick komma tillbaka nästa dag och nästa... Några privatpersoner bestämde sig för att bjuda på te och kaffe.

Det enkla initiativet som startade med några termosar vid en parkbänk växte snabbt då många människor och även företag strömmade till med donationer och hundratals ukrainare kunde varje dag få bröd, varmkorv, kläder, skor, hygienartiklar och leksaker.

Projektet kom att kallas "Kaffe för Ukrainare" och har sedan starten administrerats och till delar finansierats av Insamlingsstiftelsen HOPE worldwide Sweden.

 

Fastighetsbolaget Fabege lånade ut en lokal nära Migrationsverket som första tiden användes som lager och för förberedelser för nästa dags servering. I maj 2022 när flyktingströmmen från Ukraina började avta avslutades verksamheten på Sturegatan och flyttade över till lokalen i Solna Business Park.

 

Där drivs nu ett center för ukrainska flyktingar i regi av HOPE worldwide Sweden. Till en början bjöds ett flyktingboende i taget in för att komma och hämta kläder och hygienartiklar, men sedan slutet av förra sommaren är det öppet för alla ukrainska flyktingar två dagar i veckan.

 

Många av volontärerna som hjälper till på centret kommer från HOPE. Andra är privatpersoner som hört talas om verksamheten via sociala medier eller bara haft vägarna förbi Migrationsverket. Flera av volontärerna är också själva ukrainska flyktingar vilket underlättar kommunikationen då få ukrainare kan engelska.

 

Fortfarande kommer det flyktingar till Sverige, många i de kläder de flytt i. De som kommer nu har det på många sätt tuffare än de som kom tidigt. De kommer oftast direkt från krigszoner med väldigt få tillhörigheter i påsar och med tuffa upplevelser i bagaget.

 

På centret på Englundavägen 9 delar vi ut kläder, skor, hygienartiklar, barnmat, blöjor, barnvagnar, väskor och mycket annat. Vi serverar vi kaffe/te och gott fikabröd. Det finns också matbröd att ta med hem. Barnen har ett eget lekrum och får ta med leksaker och gosedjur hem. 

 

Det är du som bidrar med sakerna vi kan skänka och servera. Hjälpen betyder mycket för de de nyanlända. Deras dagpenning är liten och behoven stora.

EU-logo-Socfond-farg.jpeg

Tack 👕🎒👗👞
Till alla som kommit med donationer till oss. Nu har vi överfullt i våra lador och tar inte emot mer kläder! Undantaget är sommarskor, typ sneakers, lågskor och sandaler, samt bad- och underkläder. Hygienartiklar
tar vi fortfarande gärna emot samt väskor av alla sorter.


bottom of page